Elektrika

Elektrika spada u najvažnije komponente jednog vozila. Ako je ona neispravna i samo vozilo se smatra neispravnim. Počevši od samog paljenja automobila, odnosno problema sa svećicama i grejačima, sve do pravilnog rada motora koji regulišu termoprekidaci. Kvar na elektrici vozila se lako da primetiti i čini vožnju nesigurnom i nebezbednom. Pri prvom simptomu kvara treba otići u servis i proveriti u čemu je problem kako ne bi došlo do većeg kvara.
Tako da i alternator i elektro pokretac (anlaser) spadaju u vitalne delove elektrike automobila i bez njih nema sigurne voznje.

Šta je alternator?

Danas se umesto dinamo masina na motornim vozilima skoro iskljucivo koriste alternatori, tj.generatori naizmenicne struje. Zbog izvanrednih svojstava oni nadmasuju dinamo masine ipotpuno su ih istisnuli iz upotrebe. U odnosu na dinamo, alternatori su manji, laksi i boljepodnose rezim rada automobilskog motora. Osim toga, bolje snabdevaju vozilo elektricnomenergijom i izdasnije pune akumulator. Ali, imaju i manjih nedostataka: ispravljacke diode suveoma osetljive. Tesko ih je prilagoditi uslovima rada motora sa unutrasnjim sagorevanjemgde ima povisene temperature, vlage i prljavstine. Zbog toga se diode veoma lako ostecuju ibrzo sagorevaju i pri najmanjem kvaru na elektricnim instalacijama.

Anlaser – Elektropokretač

Anlaser ima zadatak da pokrene zamajac i na taj način obezbedi startovanje motora tj. uključivanje. Pri startovanju motora elektropokretač mora raspolagati velikim obrtnim momentima kako bi savladao inerciju mase delova koje pokreće, otpore trenja kao i otpor koji se stvara za vreme takta sabijanja. Elektropokretač je najveć potrošač električne energije. Na njegov efikasan rad najvise uticu lose instalacije, slab akumulator i ne znanje vlasnika vozila koji u slucaju da vozilo ne pali predugo drze anlaser pokrenutim i time mu znacajno skrate zivotni vek. Po pravilu se ne sme drzati pokrenutim duze od dva puta po10sekundi i nakon toga 20 minuta pauze. Sve vise od toga garantuje pregrevanje i slabljenje elektropokretaca.

Svetlosna signalizacija na vozilu takodje je veoma bitan deo ovog sistema i ne dozvolite da bude ne ispravan sto zbog strozih zakonskih kazni sto zbog vase bezbednosti.