Elektronika i dijagnostika

Elektronski sistem na vozilu ( racunar ) za svoj rad koristi senzore. Mnogo puta u sekundi oni govore racunaru sta se desava u motoru. Racunar je mozak sistema, i u mnogim automobilima se on obelezava kao ECU. Programiran je od strane fabrike da daje odgovarajuce izlazne velicine na osnovu podataka koje dobija od senzora. Jedan od primera za izlazne velicine su brizgalice, odnosno duzina vremena u kojem brizgaju gorivo. Na modernim vozilima gotovo je svaki sistem delimicno ili potpuno upravljan procesorom a kvar na bilo kojem senzoru ili losa kalibracija (podesavanje) gotovo sigurno stavljaju citav sistem van funkcije.

Neki od elektronski upravljanih sistema su:

Ecu-motorna elektronika
Abs-sistem protiv blokiranja tockova prilikom naglog kocenja
Esp-sistem stabilnosti vozila
Elektronika menjaca
Imobilajzer-zastita protiv kradje
Sistem klimatizacije vozila
i jos mnogo drugih…

Za popravku ovih uredjaja prvi i osnovni je dijagnosticki alat, bilo kakav zahvat je gotovo nemoguc bez kvalitetne dijagnostike.

Kod dijagnostickog alata vazi pravilo da je alat dobar koliko i osoba koja je koristi tako da ovde iskustvo igra znacajnu ulogu da bi se pravilno otkrio problem i pristupilo njegovom otklanjanju.
U ASL servisu koristimo Launch dijagnosticke uredjaje koji su medjunarodno priznati i izbor su servisera koji znaju sta je pravi dijagnosticki alat a dugi niz godina bavljenja autoelektronikom obezbedjuje prekopotrebno iskustvo za efikasnu popravku vaseg vozila.