Mehanika

Mehaničarski radovi spadaju u najzahtevnije i najozbiljnije vrste radova na vozilu. Kada je u pitanju mehanika na vozilima tu nema kompromisa i problem se mora rešiti na vrhunskom nivou kako ne bi došlo do dodatnih poteškoća. Pod mehanikom se smatra pogonski sistem, oslanjanje, i najbitnije uredjaj za zaustavljanje.

1.Pogonski sistem podrazumeva motor, spojnicu-kvacilo, transmisiju. Ovi uredjaji vam obezbedjuju siguran start i zbog toga ih treba odrzavati u ispravnom stanju.

2. Zadatak sistema za oslanjanje je da obezbjedi elasticnu vezu izmedju tockova i okvira tj. karoserije, pa time i stabilnost vozila u svim uslovima kretanja.Prilikom kretanja vozila po neravnom terenu dolazi do njegovog oscilovanja koje utice na udobnost,stabilnost,vucne karakteristike, upravljivost,cvrstocu i pouzdanost.Da bi se dinamicke sile koje djeluju na tockove,sasiju i karoseriju ublazile i dale zeljeni karakter oscilovanjima vozila, sluzi sistem za oslanjanje. Znacaj sistema za oslanjanje je veci ukoliko je veca brzina kretanja.
Osnovni zahtjevi koje mora da ispuni svaki sistem za oslanjanje su:
sto manje poprecne oscilacije koje direktno uticu na stabilnost vozila, odsustvo udara I dobru stabilnost, da obezbjedi neophodne karakteristike prigusenja, odgovarajuce kinematicke osobine sto je neophodno za smanjenje habanja pneumatika I I omogucava lakse upravljanje vozilom.

3. Kao najbitniji deo mehanickog sistema vozila kocnice moraju da budu apsolutno ispravne u svakom momentu eksploatacije vozila.
Kočioni sistem, ili popularno zvano kočnice, je sistem/uređaj za usporavanje odnosno potpuno zaustavljanje vozila.Zaustavljanje ili usporavanje se postize tako sto sistem proizvodi silu ili zakretni moment suprotnog smera od smera kretanja ili zakretanja, te time i kinetičku energiju tela u kretanju/zaokretanju pretvara u neki drugi oblik energije. Ukratko ukoliko zelite sigurno zaustavljanje u svakom momentu ovaj sistem mora biti apsolutno besprekoran.

Svaki od ova tri sistema ne trpi nikakve greske ni propuste i zbog toga vam stojimo na raspolaganju u svakom momentu budete sigurni da vozite ispravno vozilo.